Na temat karmienia piersią krąży wiele mitów. Pomimo tego, że wiele z nich została już dawno obalona, to i tak wciąż się pojawiają na ich temat różne pytania i wątpliwości. Oto kilka z nich. Karmienie piersią ma boleć Jednym z najbardziej rozpowszechnionych mitów dotyczących karmienia piersią jest to, że musi to być bolesne. Prawda jednak jest [...]
Chyba każdy lubi w swojej kuchni produkty funkcjonalne i zdrowe, a zarazem przepyszne i umilające dzień. Do takich wyrobów należą między innymi legalne słodycze marki ALLNUTRITION, do których to dołączyła nowa czekolada PROTEIN CHOCOLATE NUTLOVE CRISPY VANILLA. Bez słodkości nie ma zabawy Co wyróżnia tę pyszną tabliczkę czekolady, od komercyjnych [...]
Otyłość jest chorobą ciała, ale też umysłu. Podstawową przyczyną jej występowania jest długotrwały brak równowagi w spożyciu i wydatkowaniu energii (tj. dodatni bilans energetyczny) prowadzący do wzrostu masy ciała, w tym akumulacji podskórnej i trzewnej tkanki tłuszczowej. Chociaż otyłość jest ważnym czynnikiem ryzyka wielu chorób, w kilku [...]
Na całym świecie choroba niedokrwienna serca dotyka co najmniej 126 milionów osób i co roku powoduje co najmniej 9 milionów zgonów. Mężczyźni chorują częściej niż kobiety, a zachorowalność zwykle zwiększa się w czwartej dekadzie życia i rośnie wraz z wiekiem. Witamina C jest niezwykle popularna, ma wpływ na układ odpornościowy i syntezę kolagenu. [...]
Dieta sportowca powinna posiadać odpowiednią ilość białek, które zasobne są w aminokwasy EAA, co warunkować będzie wzrost masy mięśniowej. Jak wykazują badania, wykorzystanie dodatkowo suplementacji aminokwasami EAA w ilości 15 g dziennie powoduje znaczny wzrost masy mięśniowej w ciągu 3 miesięcy. Badanie jest obiecujące z racji zaawansowanej [...]
Na pewno spotkaliście się z nadal modnym „oczyszczaniem organizmu” czy „dietą detoksykacyjną” lub ofertą „oczyszczającej diety sokowej”. Niestety rzadko praktyki te oferują trwałe efekty i mogą sprawić, że nabawisz się sporych niedoborów żywieniowych. Oczywiście znajdą się osoby, które po kilkudniowej monotonnej przygodzie z piciem soków zaczną [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
Przez całe wieki, zanim pojawiły się zamrażarki i konserwy, proces fermentacji był jedną z opcji na wydłużenie zdatności do spożycia niektórych produktów, np. warzyw. Oprócz umożliwienia dłuższego przechowywania fermentacja poprawia ogólną wartość odżywczą jedzenia i przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszych jelit. Krótko mówiąc, [...]
Nie wiem, czy to kwestia sezonu na grilla, czy po prostu zamiłowania wielu ludzi do wszelkiego rodzaju kiełbasek i parówek, ale w tym roku obserwujemy w sklepach wyjątkowy boom na przeróżne wegańskie kiełbaski. Chyba każdy producent oferuje ze dwa smakowe warianty. Go Vege ma bardzo bogaty asortyment, więc nic dziwnego, że dostępne są także [...]
Publikacje naukowe sugerują, że wykorzystanie szejka proteinowego składającego się z kazeiny przed snem, stymuluje budowę mięśni i wykazuje pewne działania zapobiegające rozwojowi otyłości. Jednak obecnie badania przeprowadzone na wytrenowanych mężczyznach sugerują, że ten sam efekt otrzymamy wykorzystując białko tego typu również w ciągu dnia. [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]
Wiemy, iż szanse przeżycia infekcji SARS-2 są znacząco większe przy dużej, regularnej podaży witaminy D (nawet ponad 10000 IU dziennie przez kilka dni, następnie stosuje się dawki podtrzymujące 2000-4000 IU dziennie). Podsumowanie Jak widać, infekcja COVID wiąże się ze spadkiem nasycenia krwi tlenem, wzrostem stanu zapalnego i występowaniem [...]
Pulpeciki w sosie pomidorowo-cebulowym z ryżem, to kolejna wegańska propozycja, która próbuje odwzorować mięsny posiłek. Mamy porcję ryżu, mamy kilka pulpetów i sos, czyli pełny posiłek, który już nie wymaga żadnych dodatków, choć zawsze można dodać jakąś smaczną surówkę. Danie jest proste ”w obsłudze” - wystarczy podgrzać w mikrofali i gotowe. W [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie ilości mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały [...]
Wśród popularnych produktów spożywczych, które stanowią bardzo często jeden z dominujących elementów jadłospisu, jest chleb. Ten uniwersalny dodatek do potraw lub baza posiłku, niestety został owiany złą sławą, gdyż wraz z rozwojem technologii, skład pieczywa coraz bardziej zmieniał się w niekorzystnym kierunku. Siemię lniane, żurawina i Omega 3 [...]
Opisane ćwiczenie można wykonać na dwa sposoby, które różnie będą angażowały muskulaturę tułowia. Jedno przypomina krótkie spięcia w leżeniu, czyli ruch przyciągania kolan do klatki piersiowej. Drugi wariant przypomina „scyzoryk”, czyli nogi są tylko lekko ugięte, są unoszone w górę, nie w kierunku tułowia i jednocześnie wraz z nogami mocniej [...]
Jest wielu zwolenników, jak i sceptyków stosowania aminokwasów BCAA, a obecnie wyczytać możemy wiele sprzeczności na temat zasadności stosowania aminokwasów tego typu. Działanie BCAA jest jednak uzależnione od tego, jaką ilość produktu spożywamy i to właśnie może być ten element układanki, który może co poniektórym osobom nie pasować przy ich [...]
Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]
Przejście na dietę redukcyjną (deficyt kaloryczny) stanowi wyzwanie dla muskulatury, w kontekście utrzymania jej rozmiarów. Dlatego w okresie odchudzania, wykorzystujemy cały wachlarz suplementacji antykatabolicznej (przeciwdziałającej rozpadowi tkanki mięśniowej).Na naszych półkach znajdziemy aminokwasy rozgałęzione BCAA, aminokwasy EAA, kreatynę [...]
Czego potrzebujemy: 600 g żebra mięsnego trójkąt dużej cebuli 400 g obranych batatów 10 g oleju kokosowego rafinowanego ulubione świeże warzywa - ilość dowolna Dziki sos BBQ przyprawy Jak wykonać: Żebro tniemy na plastry i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ja używam soli, pieprzu, majeranku, tymianku i świeżego rozmarynu. Cebulę kroimy na grube [...]